Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1981 με σκοπό να διαφυλάξει, να διατηρήσει ζωντανή και να διαδώσει την μεγάλη ποντιακή παράδοση σε όλους τους χώρους και τομείς. Πρωτοπόροι στην ίδρυση του και μέλη της πρώτης διοίκησης ήταν οι: Χατζηαθανασιάδης Αθανάσιος, Καλανταρίδης Πέτρος, Μήτσογλου Δημήτριος, Χατζηαποστολίδης Ιωάννης, Σπυρίδου Παρθένα, Πεχλιβανίδης Σάββας, Λαφτσίδης Χρυσόστομος, Πασχαλίδης Ιωάννης, Δερμεντσόγλου Αναστάσιος, Δερμεντσόγλου Παναγιώτης, Πασχαλίδης Κωνσταντίνος, Μπόσβελης Κλεάνθης, Μυλωνίδης Γεώργιος, Καϊγκισής Ευστάθιος, Δερμεντσόγλου Κωνσταντίνος, Μυλωνίδης Φώτιος, Ζαμπουνίδης Ρένος, Αναστασιάδης Χρήστος, Γρηγοριάδης Αναστάσιος, Αντωνιάδης Χαράλαμπος, Γεωργιάδης Θεοχάρης, Κυριακίδης Δημήτριος, Καπουσούζ Ηλίας, Τσιλίδης Οδυσσέας, Καϊκασίδης Κυριάκος και Δελκορίδης Στάυρος.
Επαναδραστηριοποιείται το 1992, μετά από σύντομη αδράνεια, και πλέον λαμβάνει ενεργά μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο) με σημαντικές εκδηλώσεις. Κάποια από τα δρώμενα του συλλόγου που μπορούμε να θεωρήσουμε από τα σημαντικότερα είναι:
Την αδελφοποίηση με τον γερμανικό σύλλογο της Στουτκάρδης ΄΄ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ΄΄.
Την αδελφοποίηση με τον γερμανικό σύλλογο του Reutlingen Liechtenstein ΄΄Ο ΠΟΝΤΟΣ΄΄ όπου στα πλαίσια αυτής πραγματοποιήθηκε δωρεά στο χωριό μας ένας καρδιακός απινιδωτής που βρίσκεται τοποθετημένος στο Δημαρχείο Κρηνίδων.
Την δημιουργία μνημείου για την γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία ποντιακού ελληνισμού στις Κρηνίδες.
Την παράσταση ποντιακού θεατρικού έργου στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Την έκδοση βιβλίου με ιστορικό, λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό του τόπου μας, του συλλόγου μας και του Πόντου.
Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο σύλλογος μας είναι:
Η συμμετοχή στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε στο Μικρεβο της Βουλγαρίας.
Η συμμετοχή στην εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμος Φιλίππων στο Γκαζι Εμιρ της Τουρκίας.
Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με την λέσχη Ποντίων Καβάλας στο αμφιθέατρο της νομαρχίας Καβάλας προς τιμήν του Στηβ Λαλας.
Η συμμετοχή σε παιδική θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Επίσης ο σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα όπως:
Την ολοκλήρωση της συμμετοχής μας με επιτυχία στο πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας για δράσεις ΜΚΟ.
Την εγγραφή μας ως μέλος της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) το 2007.
Την οργάνωση, με πρωτεργάτη τον χοροδιδάσκαλο Καλτσίδη Ματθαίο, των χορευτικών μας τμημάτων και πλέον στις εκδηλώσεις συμμετέχει και το μεγάλο χορευτικό τμήμα.
Την δημιουργία τμημάτων εκμάθησης μπαλέτου και χορού με χοροδιδάσκαλο την Κυριακίδου Ειρήνη όπου λειτουργούν από το 2002 και τμήματος εκμάθησης ζωγραφικής και κατασκευών με υπεύθυνη την Παστραφίδου Σαββατώ όπου λειτουργεί από το 2010.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε κάποια πρόσωπα που πέρασαν από το διοικητικό του συλλόγου και μάλιστα υπήρξαν στην θέση του προέδρου. Το 1992 πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μελεκίδης Σάββας, στην συνέχεια αναλαμβάνει ο Καγκασίδης Λάζαρος τον οποίο ακολούθησε ο Καρασακαλίδης Ιωάννης. Το 2000 αναλαμβάνει πρόεδρος ο Γερμανίδης Ανανίας τον οποίο διαδέχεται το 2002 ο Ευκαρπίδης Χαράλαμπος. Το 2005 εκλέγεται ο Λεοντιάδης Ευστάθιος, ο οποίος επανεκλέγεται το 2007. Μετά την παραίτηση του τελευταίου την θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Τοπκαράς Κωνσταντίνος το 2008 μέχρι το 2017. Από το 2017 μέχρι και σήμερα, πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Κωνσταντινίδης Δημήτριος.
Οι δράσεις του συλλόγου συνεχίζουν δυναμικά με τα τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών με χοροδιδάσκαλο τον Πακαταρίδη Χρήστο και τα τμήματα, όπως προαναφέραμε, χορού και ζωγραφικής. Επίσης ο σύλλογος μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκδήλωση στα πλαίσια της πανήγυρης της παραμονής του Αγίου Χριστοφόρου και μνημόσυνο για την γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία ποντιακού ελληνισμού στις Κρηνίδες. Ακόμη ο σύλλογος μας συμμετέχει σε τοπικές εκδηλώσεις όπως στην χορευτική εκδήλωση ΄΄Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου΄΄, στις εκδηλώσεις του χωριού μας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Καθαρά Δευτέρας. Τέλος ο σύλλογος μας συμμετέχει και σε μη τοπικές εκδηλώσεις, όπως στο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΟΕ αλλά και σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων.
Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε ο σύλλογος μας προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ποντιακή παράδοση, όπου μέσα από τις δράσεις του θέλει να θυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νέους τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόσο ταλαιπωρημένου αλλά και ηρωικού, περήφανου λαού.
Μνημείο για την γενοκτονία των Ποντίων στις Κρηνίδες
Στην συνέχεια ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του συλλόγου.
1981 εως 1990
Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1982
Χορευτικό τμήμα σε τοπική εκδήλωση
1991 εως 2000
Εγκαίνια γραφείου συλλόγου 1992
Παρέλαση συλλόγου
Ο χορός Μαχαίρια σε εκδήλωση 1995
Ο σύλλογος στην Σερβία 1997
2001 εως σήμερα
12ο φεστιβάλ ποντιακών χορών, Ξάνθη 2016